Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla bych dotaz ohledně vlastnictví k bytu. Po naší svatbě dostal manžel přidělený služební byt, který byl původně státní. Přibližně pod šesti letech se z naší bytové jednotky stalo bytové družstvo vlastníků domu, kde je majitelem uveden pouze manžel. Nyní v současné době se jedná o tom, že byty budou převedeny od osobního vlastnictví.
Moje otázka zní, zda-li mám trvat na tom, abych byla uvedena v evidenci, také jako vlastník? Jedná se mi o to, abych nepozbyla vlastnická práva k bytu v případě, že bychom se rozváděli. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a radu. Pavla


ODPOVĚĎ:
Pokud jste byt nabyli po Vaší svatbě, měl by být byt převeden do společného jmění manželů, kam také patří. Rozhodně trvejte na tom, abyste byla v katastru uvedena jako jeden z manželů, neboť v případě rozvodu mohou nastat problémy. V případě rozvodu by mohla nastat situace, kdy by manžel tvrdil, že byt nabyl ze svého výlučného majetku – tedy za prostředky které zdědil, získal darem, nebo je měl už před vznikem manželství. Proto se ujistěte, že budete na smlouvě také figurovat, abyste předešla takové situaci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.