Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná 32let. Manžel je OSVČ, podniká v autodopravě od r. 1999. O svém podnikání mě nikdy nechtěl informovat. Před dvěma lety si manžel pořídil milenku, se kterou tráví hodně času. A k tomu ještě dluhy, o kterých jsem nevěděla. V únoru jsem obdržela jako účastník řízení exekuci na 500.000 Kč. Na účtech jsme nic neměli, byl nám zastaven všechen majetek v SJM (garáž, chalupa, zahrada, byt). Manžel si nemohl vzít půjčku, protože za poslední 2 roky nevykázal zisk a také nebylo čím ručit. Se synem jsem peníze sehnala a exekuci zaplatila (50 synova pojistka,120 dar od mých rodičů, 30 z mého účtu, 300 od přátel). Od února mi manžel přestal přispívat na domácnost. Bydlíme v bytě se synem, který je rok po studiu, nemá práci a nemá nárok na žádnou sociální dávku. Z mého platu 16.000 Kč hradím nájem, synovy potřeby, jídlo. Nemohu zaplatit nedoplatky za topení 11.000 Kč a další. Mé požadavky manžel ignoruje. Chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaké řešení mé finanční situace.
Dále bych chtěla vědět, co si mohu nárokovat při rozvodu, v případě, že se nedohodneme.
Manžel OSVČ má tahač (536tis), návěs (360 tis) a osobní auto (344 tis) na leasing, který mu právě končí. Loni v září prodal akcie a vložil (177 tis.) na podnikatelský účet.

Chalupu jsme dostali v r. 95 darem od mých rodičů, odhadní cena byla 101 tis. Není obyvatelná, slouží k pracovní rekreaci. Garáž jsme koupili před podnikáním (130 tis.), zahradu během podnikání (40 tis.). Byt jsme museli odkoupit od města do SJM. Zaplatila jsem ho loni v prosinci (135 tis). Manžel nepřispěl. Vždy si jen užíval zábavu, lyžovačky ve Francii, teď s milenkou. Existuje nějaké mravní právo? Chtěla bych byt a chalupu, aby mé děti a vnouček měly nějakou jistotu. Co mám pro to udělat? Děkuji. Blažena


ODPOVĚĎ:
Manžel je povinen přispívat na domácnost, a pokud tak nečiní, nebo nejsou manželé schopni se domluvit, může jeden z manželů požádat soud, aby stanovil, jakou částku je manžel povinen druhému manželovi přispívat. Podejte tedy návrh na výživné pro manželku k okresnímu soudu. Uveďte všechny skutečnosti a pokuste se je doložit. Manželé mají v zásadě právo na stejnou životní úroveň, přičemž výživné se nestanovuje jen s příjmů, ale i z majetku.
V případě rozvodu nemohu říci, které věci konkrétně zůstanou komu, ale soud přihlédne např. k tomu, že manžel má podnikatelské dluhy, mimomanželský vztah, a odmítá přispívat na domácnost. Pokud jde o chalupu, záleží, zda jste ji dostali darem oba, nebo jen Vy. Pokud jen Vy, tak nikdy nebyla Vašeho manžela, a nikdy se ani nebude řešit ve vypořádání SJM. Pokud oběma, tak je situace složitější. Vše, co člověk dostane darem je jeho, a nepatří do společného jmění manželů (SJM). Soud by tedy, dle mého názoru měl rozhodnout tak, že polovinu chaty přiřkne každému z Vás. Může se ale stát, že se stane předmětem vypořádání.
Ve Vašem případě můžete většinu finančních transakcí a plateb prokázat (i např. svědecky), takže se domnívám, že finanční vyrovnání bude výrazně ve Váš prospěch.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.