Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v rozvodovém řízení. Byl jsem donucen odejít 04/2015 z bytu 4+kk a nyní bydlím v pronájmu 1+kk. Na byt stále platíme hypotéku rovným dílem, ale do bytu přístup nemám. Žena tak užívá i mou polovinu bytu. Mám nárok na finanční náhradu (nájem) za užívání bytu a to před i po rozvodu do vyrovnání SJM? Děkuji, Lubomír

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že byt je součástí společného jmění manželů, pak platí, že jste stejným vlastníkem nemovitosti, jako Vaše žena. Ta pak nemá právo Vám v užívání bytu jakkoliv bránit. Pokud jste dobrovolně z bytu odešel, tak na úhradu Vašich dalších nákladů spojených s bydlením, nárok nemáte, resp. nárok byste měl, avšak za předpokladu, že se na tom s ženou domluvíte. Chápu, že domluva v rozvodovém řízení je složitější, nicméně při vypořádání nemovitosti, můžete požadovat zohlednění částky, kterou jste na nemovitost vynaložil (platba hypotéky), aniž jste ji mohl užívat. S nájemným to však bude složitější. Reakcí Vaší ženy totiž na Váš návrh na příspěvek na nájem, může být, že Vám nikdo nebrání, abyste svou nemovitost dále užíval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.