Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pořídili jsme byt po svatbě za moje peníze, které jsem naspořil já před svatbou. Bude mi to při rozvodu ze strany manželky nějak kompenzováno? Jde tedy o koupi bytu v manželství za peníze moje, uspořené za svobodna. Ty mi manželka má v případě rozvodu manželství vrátit celé nebo polovinu?

Když si v manželství spořím ze svého účtu (peníze získané za svobodna) na svůj účet, třeba stavební nebo penzijní spoření, bude to součástí společného jmění - myslím ať základ nebo úroky na účtě. Děkuji, Lukáš

ODPOVĚĎ:
Pokud se bude jednat o nesporný rozvod, budete s manželkou soudu předkládat dohodu o rozdělení majetku, takže bude pouze na Vás a Vaší ženě, jak si vypořádáte Vámi vložené peníze do SJM.
Pokud se bude jednat o sporný rozvod, rozdělí váš majetek soud, a to zpravidla všechen majetek rovným dílem. Aby soud přihlédl při vypořádání SJM k tomu, že jste byt pořídili z peněz získaných před uzavřením manželství, musela by to Vaše žena před soudem uznat, případně byste to musel před soudem prokázat (např. výpisem z účtu před uzavřením manželství, atd.). Všechny peníze naspořené Vámi po uzavření manželství včetně všech úroků tvoří společné jmění manželů a měly by se mezi manžely při vypořádání dělit rovným dílem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.