Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
1.ráda bych věděla, zda musí mít manžel můj souhlas k vyplacení dědického podílu své sestře po jejich zemřelých rodičích. Oba zdědili stejným dílem dům a zahradu, sestra chce vyplatit, protože nemá o dům zájem. Jedná se o vyšší částku. Mám správný názor, že vyplacení podílu manželově sestře se uskutečňuje za našeho manželství, tj. ze společných úspor, a proto bych měla dát k tomuto úkonu souhlas. Je to tak ? A nebo nastupují jiná pravidla ?
2. je možné uvést v závěti otce, který má 3 děti, každému jinou část majetku, které spolu finančně nesouhlasí ? Každé dítě by mělo jinou hodnotu majetku. V den sepsání závěti je dětem 11, 24, 30 let.
Velice děkuji, Zuzana


ODPOVĚĎ:
1.je Vaše teorie správná a manžel potřebuje k dispozici s majetkem ve vašem společném jmění manželů (což je i výplata vyšší částky) souhlas.
2.zůstavitel může o svém majetku pořídit závěť volnou úvahou a tedy rozdělit v závěti svým potomkům různým způsobem. Jiná situace by nastala, pokud by byl darován zůstavitelem dědici určitý majetek ještě za života zůstavitele, pak by mohlo být soudní cestou požadováno započtení darovaného majetku do dědictví určeného závětí (což z dotazu nevyplývá).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.