Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dovolte prosím dotaz týkající se majetkového vypořádání. S manželem jsme zúžili SJM na mne, jedná se o nemovitost, na kterou zbývá doplatit asi 300.000 Kč.
Bude v případě vypořádání tento zbytek dluhu již na mne, nebo spadá stále do SJM? Můj druhý dotaz se týká auta, pořídili jsme si auto na úvěr, nyní si již tento úvěr splácí manžel, ale vzhledem k tomu, že jsme manželé, je auto stále náš společný majetek, je to tak? Nechtěla jsem se těmito věcmi vůbec zabývat, ale manžel mi nyní vyhrožuje, chce peníze, takže i proto bych ráda věděla, na co mám nárok. Ještě mě napadlo, penzijní připojištění spadá také do SJM?
Martina

ODPOVĚĎ:
Bohužel neznám znění Vaší dohody o zúžení SJM. Pravděpodobně naleznete všechny odpovědi právě v této dohodě. Pokud se týká nemovitosti, tak je možné, že dluh jste si rozdělili mezi sebe nebo připadl jen Vám. Ale v každém případě pokud manžel nebude chtít doplatit na dům (záeleží na tom, jak zní dohoda ohledně dluhu), tak zástavní právo se vztahuje k nemovitosti, což znamená, že postihne Vás.
Obdobně ohledně Vašeho automobilu. Ve smlouvě o zúžení SJM bude řečeno na koho přechází daná práva a na koho povinnosti.

Obecně se ale domnívám, že pokud jste zúžili SJM jen na věci tvořící vybavení společné domácnosti, tak majetek, který byl připsán jednomu z manželů, patří tomuto manželovi a to i s dluhy, které se k danému majetku vztahují.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.