Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 2 roky rozvedená. Bývalý manžel přestal před 4 měsíci platit půjčku, kterou si vzal na koupi auta. Půjčku si vzal v době manželství. Jelikož byla částka vyšší než 50.000 Kč, musela jsem úvěr také podepsat. Banka nyní kontaktovala mě. Nejprve jsem musela zaplatit dluhy z prodlení a nyní musím úvěr splácet.

Bohužel jsem tuto půjčku zapoměla uvést ve vyrovnání majetku. Úvěr je bez účelový. Auto, je ve vlastnictví bývalého manžela. To je uvedeno ve smlouvě o vyrovnání majetku. V bance má bývalý manžel exekuci na účet, prý dle banky dělá "mrtvého brouka", nesplácí. Chtěla bych vědět, jestli je možné po něm peníze soudně vymáhat a kdy? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Ve Vaší situaci záleží, kdy nastala právní moc Vašeho rozsudku o rozvodu manželství. V případě, že to není více než tři roky, podejte návrh k soudu na dodatečné vypořádání tohoto závazku ze SJM. V případě, že to je více než tři roky, tak předpokládám, že dluh je povinen platit ten, kdo ho v této tříleté lhůtě platil.
Váš bývalý manžel ho neplatí pouze z toho důvodu, že je v platební neschopnosti, takže jde o jeho dluh. V tomto druhém případě tedy opět musíte podat žalobu k soudu na vrácení těchto finančních prostředků. Tento Váš nárok se promlčuje ve třech letech, takže bych s podáním žaloby neotálela, obzvlášť s přihlédnutím k průměrné délce trvání soudního řízení v prvním stupni - 3 roky.
Vaše situace je složitá, a proto Vám doporučuji zvolit si právního zástupce k podání této žaloby (u soudu se dále již můžete hájit sama), neboť ta má přesně specifikované náležitosti, kterým je obtížné vyhovět.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.