Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat na dotaz, týkající se rozhodnutí soudu. Bratranec se po rozvodu manželství nemohl dohodnout na rozdělení SJM s bývalou manželkou, podal proto návrh na rozdělení k soudu. Obsahem SJM byly 2 byty (jeden hodnota 1.100.000 Kč, druhý 2.500.000 Kč dle znaleckých posudků) a obchod.

Všechny nemovitosti v osobním vlastnictví, o jejich nabytí se zasloužili oba stejným dílem. Bývalá manželka má v péči 17 letou dceru. K překvapení bratrance nedávno soud vynesl následovný rozsudek. Bratranec získal byt v hodnotě 1,1 mil. a doplatek 300 tis., jeho bývalá manželka byt v hodnotě 2,5 mil. Obchod s výnosem byl rozdělen na podílové vlastnictví 1/2 + 1/2. Bratranec se domníval, že soud dělí majetek spravedlivě na půl, proto se na soud obrátil. Měl by se nyní proti rozsudku odvolat a má šanci na úspěch? K čemu soudy přihlíží při dělení majetku? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:    
Soud při dělení majetku přihlíží na životní podmínky manželů a dětí. V tomto případě určitě přihlédl ke svěření téměř dospělého dítěte do péče matky. Doporučila bych se proti rozhodnutí odvolat. Dcera je téměř dospělá, takže není třeba počítat s markantním nárůstem jejích budoucích potřeb (např. větší pokoj apod.). Tudíž ani takový způsob rozdělení majetku nelze považovat za vhodný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.