Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rozvod, rozdělení majetku s nově otevřenou hypotékou, oba s rozvodem souhlasíme, máme děti ve věku 28, 25 a 18, 2 z toho studují. Rozdělení majetku - nelze dosáhnout dohody. Jde o rodinný domek + pozemek se solárními panely - odhad z 9.3.2010 činí 3.300.000. Na dům byla - 9.3.2010 otevřena hypotéka na dobu trvání 21 let na oba manžele ve výši 1.100.000,- (solární panely na střeše částku na splátky hradí.) Dům byl v nedávné době zařazen do záplavové oblasti, takže cena pravděpodobně klesla.

Majetková smlouva existuje, byla sepsána 14.8.1982. Citace pro případ rozvodu "Oba účastníci svými podpisy stvrzují souhlas s vypořádáním společného jmění - věcí movitých i nemovitých - v rovném podílu 50% z aktuálního odhadu,který - stejně jako ostatní případné právnické a soudní poplatky - budou rovněž uhrazeny rovným dílem oběma manželi. V případě neschopnosti odstupného, souhlasí oba s prodejem veškerého společného majetku a rozdělením hotovosti z prodeje rovným dílem." Poprosím o radu a ujasnění nač má každý z nás právo a ujasnění dalších povinností po rozvodu. Děkuji za radu, Sabina

ODPOVĚĎ:
Smlouva mluví jasně – rozdělit majetek rovným dílem; takže polovina aktiv (majetek) a polovina pasiv (dluhy) každému z manželů. Vzhledem k tomu, že nemáte nezletilé děti, tak není důvod brát větší ohledy na jejich potřeby, nic tedy nebrání rovnodílnému rozdělení majetku.

Záleží na tom, který z vás a o jaký majetek má zájem a o který naopak nestojí, příp. nestojíte ani jeden.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.