Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem se chceme rozvést. Máme hypotéku na dům + menší dluhy a nezletilé dítě. Na všem se dohodneme. Z domu odcházím a manžel tam chce zůstat. Hypotéka je společná. Nevíme jak pokračovat se splácením hypotéky a jak dál pokračovat s hypotékou. Poraďte prosím jak se s tím vypořádat. Na advokáta aby vše zařídili nemáme dostatek peněz.

Nechci aby mě manžel vyplácel. Nemá na to dostatek financí a já se domu vzdám. Jak to řešit? Jak to sepsat? Kde máme najít nějaké formuláře ke stažení? Jak to řešit s bankou? A kdo bude hradit dceřino stavební spoření? Já na to nemám. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Když se na všem jste schopní dohodnout, tak jednoduše podejte návrh na místně příšlušný soud – jde o návrh na rozvod manželství a schválení dohody o  vypořádání společného jmění manželů.
Hypotéka bohužel společná zůstane, banka nebude ochotná a schopná převést ji jen na jednoho z Vás – a budete podílovými spoluvlastníky, což není zcela příjemné, protože budete oba odpovídat do výše nesplaceného dluhu. Hypotéku nelze rozdělit rovným dílem.
V bance si domluvte schůzku s Vaším hypotečním poradcem a zjistěte si všechny možnosti ohledně hypotéky, a to ještě před podáním návrhu na rozvod manželství.
K návrhu na rozvod pak připojte dohodu o vypořádání společného jmění manželů a návrh na svěření dítěte do péče, ve které stanovíte povinnost manžela hradit dceřino spoření (příp. výživné).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.