Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná žena, 40 let a mám 17letou dceru. Otec mi před 4 roky dal domek, který byl na mne zapsán v KN. Před 2 lety jsem domek prodala a z peněz + 1mil hypotéky postavila dům nový. Nyní manžel čeká dítě s jinou ženou a již cca 8 měsíců žil vedle mne, ne se mnou. Manžela jsem vyhodila. Můj plat cca 14.000Kč mi nepokrývá ani poplatky, ani splátku hypotéky (t.j.dohromady 17.000Kč). Nemáme z čeho žít a manžel mi chce posílat 3500 Kč měsíčně výživné na dceru. Manžel si nechal 2 auta - felicii Combi - starou cena cca 10.000 Kč a fabii 6 let starou cena cca 80.000 Kč. Chtěla jsem se zeptat, co by bylo možné, reálné podniknout, aby moje finanční situace nebyla tak zoufalá a nějak jsme se s dcerou uživily. Nevím, napadlo mne, kdybych napsala 1/2 domu na dceru, jestli bych mohla na manželovi chtít 1/2 splátky hypotéky, nebo zda je výživné 3500 Kč adekvátní - bere cca 24.000 Kč. Dále nevím, zda je rozvod tou rychlou cestou, nebo soudem, ale abych to zase nepodcenila. Děkuji, Monika


ODPOVĚĎ:
Výživné je v obvyklé výši. Pokud se výrazně snížila Vaše životní úroveň máte právo na výživné stanovené i pro Vás, jakožto bývalou manželku. Rozvod je vždy soudní cestou – záleží na tom, zda se dohodnete na majetkovém vypořádání a stanovení výživného nebo nikoliv. Přepsání domu nevyřeší nic.
Hypotéka vznikla za trvání manželství, takže můžete požadovat příslušné finanční vyrovnání (např. hypotéku budete dál splácet Vy, ale bývalý manžel Vám vyplatí její polovinu či poměrnou část v hotovosti nebo splátkách). V nejhorším budete muset zvážit, zda se Vám nevyplatí dům (nebo jeho část - např. patro) prodat, případně ho najímat.
Rozvod „rychlou cestou“ za podmínek, že nechcete nést celou hypotéku a příp. budete požadovat výživné na sebe, Vám Váš manžel zřejmě nepodepíše, takže se připravte na klasické soudní jednání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.