Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem se budeme rozvádět a vlastníme v SJM byt. Dohodli jsme se, že tento byt připadne po rozvodu mně a zajímalo by mě, jaký je postup. K rozvodovému soudu podáváme společně i návrh na rozdělení majetku. Až nás tedy rozvedou, stačí dát na katastr tu dohodu o vypořádání bytu spolu s návrhem na vklad práva v katastru nemovitostí a zaplacením poplatku 1.000 Kč.

Nebo je lepší mít ještě např. darovací smlouvu od manžela ještě před rozvodem? Jde to když je to SJM a ne podílové vlastnictví? Abychom neplatili nějakou daň. A když je v návrhu jen změna přepsání na mé jméno, co se tam zaškrtává nebo uvádí, aby mi návrh schválili. A musí být na návrhu dohody o rozvodu úředně schválené podpisy? Děkuji moc za odpověď

ODPOVĚĎ:
Pro darování neboli převod bytu, který je ve společném jmění manželů, tedy SJM, potřebujete dohodu o vypořádání SJM, z níž vyplývá, že byt bude po rozvodu Váš. Na této dohodě musí být úředně ověřené podpisy. Dále k této dohodě musíte doložit pravomocný rozsudek o rozvodu. Dále musíte mít vyplněný formulář návrhu na vklad do katastru nemovitosti - ten je k dispozici buď na stránkách katastrálních úřadů
www.cuzk.cz nebo přímo na pracovištích úřadů. Za vklad platíte správní poplatek 1.000,- Kč, žádnou daň neplatíte. Na návrhu na rozvod úředně ověřené podpisy nejsou třeba, stačí obyčejné.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Poplatek za převod bytu, domu na jednoho z manželů při rozvodu manželství
  • Převod bytu po rozvodu - poplatek, poplatky, postup
  • Převod domu po rozvodu manžestlví - postup, poplatek, poplatky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.