Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zahájili jsme rozvodové řízení, dohodli se na péči o děti (stání proběhlo) a sepsali dohodu o majetkovém vyrovnání (rozdělení nemovitostí, movitostí i finanční dar pro manželku, ověřené podpisy u právníka). Teď jsme po 3/4 roce dostali termín rozvodu a manželka mi řekla, že chce víc peněz, nebo u soudu řekne, že s dohodnou nesouhlasí. Co mám dělat?

Bude dohoda platná i v případě, že nás soud rozvede sporně? Budu moci poslat tuto dohodu na katastr spolu s rozsudkem a oni to zapíší? A až pak to může rozvedená manželka napadat? Ptám se proto, že pokud by smlouva neplatila, tak kde je pak nějaká právní jistota, když se dva svéprávní lidé na něčem dohodnou, tak jsou tou smlouvou vázáni. A pokud ji nechce někdo plnit, tak by to mělo být zároveň žalovatelné... přece to není jen kus papíru... Děkuji, Imrych

ODPOVĚĎ:
Pokud manželka dohodu podepsala svobodně, vážně, nikoliv pod nátlakem, je dohoda platná. Pokud by manželka u soudu trvala na tom, že s dohodou nesouhlasí, bude soud zkoumat, zda nebyla k podpisu nucena, žádný jiný argument manželce ke zneplatnění dohody nepomůže. Jednou dohodu jako svéprávný člověk podepsala a dohoda je tedy platná. Soud by mohl rozvod vést jako sporný pouze v případě, že by bylo skutečně prokázáno, že dohoda byla podepsána pod nátlakem. Což není u úředního podpisu ale téměř možné. Tj. i přes její nesouhlas soud manželství může formou nesporného rozvodu rozvést.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď, vypovězení rozvodové dohody těsně před rozvodem - může to jeden z manželů udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.