Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem rozvedená 2016-2018. S manželem máme i hotové majetkové vyrovnání od soudu s platným rozsudkem. Máme s manželem hypotéku na dům a zahradu. Je psána na nás oba. Celková hodnota nesplacené hypotéky je 1.030.000 Kč. Já v domě nebydlím, odstěhovala jsem se, v domě zůstal bydlet manžel, který platí veškeré hypoteční závazky.

Rozvod probíhal dle dohody. Dohodli jsme se a tak to stojí i v rozsudku, že dům je určen k prodeji, nesplacené závazky budou uhrazeny z prodejní ceny a zbylá část, pokud nějaká zbude, bude rozdělena mezi nás. Pokud se tak nestane a dům se do 3 let neprodá, majetek spadá do podílového vlastnictví. Dům máme v inzerci k prodeji, ale vzhledem k lokalitě ho nikdo koupit za požadovanou cenu nechce. Napadlo nás řešení, že manžel odkoupí (převezme) mou polovinu. Bohužel však je zaměstnancem OKD a hypotéky jsou z důvodu šachet v insolvenci pozastaveny pro jejich zaměstnance. Domluvili jsme se, že pokud budou hypotéky puštěny, což by mělo nastat v dubnu 2018, dům manžel zrefinancuje a veškerá práva se přepíší na něj. Jako kompenzaci za prodej, přepis a "odstupné" jsme se domluvili na 50.000 Kč pro mě. Žili jsme spolu v domě 5 let, je ta částka adekvátní? Beru za to, že jsem celou dobu pracovala, také jsem se podílela na rekonstrukci domu a vlastně vše jsme budovali spolu. Bohužel se manžel nějak začal vymlouvat, že nemá peníze, že mi žádnou finanční kompenzaci nedá a zbytečně celou věc protahuje. Já se však svého podílu bez finančního vyplacení nevzdám. To asi chápete. Další varianta, která mě napadla je, že převezmu jeho podíl já. Příjmy na to mám. Chtěla bych refinancovat celou hypotéku, která bude jen na mě a vlastníkem se stanu já. Nabízím manželovi kompenzaci mnohem vyšší a to 100.000 Kč, i za nějaké úpravy, které tam během 2 let sám udělal. Tuto variantu jsem mu ještě neřekla, takže o ní ani neví. Je to jen možnost v mojí hlavě, jak celou situaci vyřešit. Chtěla jsem se s Vámi poradit, zda tohle mé řešení vúbec je možné a jaké "páky" a argumenty mohu použít v případě, že se manžel bude bránit tím, že on v domě chce zůstat, že žádné peníze nechce, protože se nikam stěhovat nebude. Jak celou situaci řešit a s čím mohu argumentovat v případě, že manžel řekne, že žádný prodej mé osobě nebude. Děkuji, Diana.

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, jakou hodnotu má dům. Proto nelze z ničeho usoudit, zda je částka 50.000 Kč či 100.000 Kč na vypořádání druhého manžela přiměřená či nikoliv. Pokud byste nebyli schopni se domluvit, za předpokladu, že majetek bude v podílovém spoluvlastnictví, můžete k soudu podat žalobu o vypořádání spoluvlastnictví, kdy soud bude zkoumat, kdo je více schopen druhého manžela vyplatit, a tam je pak reálnější, že tomuto více schopnému dům přikáže do vlastnictví.
Pokud jde o argumenty, pak je ještě možné bývalého manžela upozornit, že když bude bydlet v nemovitosti, která je z poloviny Vaše, máte právo po něm žádat nájem za bydlení v celé nemovitosti, a to až tři roky zpětně. Nájem by byl ve výši poloviny (jelikož Vám patří polovina domu) ceny, která je v dané lokalitě pokud jde o nájmy obvyklá.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vypořádání nemovitosti po rozvodu - co když byt, dům chtějí oba manželé?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.