Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V srpnu 2017 se ode mě odstěhovala manželka ke svému příteli, požádala o rozvod, se kterým jsem souhlasil a 11.1.2018 nás soud rozvedl. Nejsme majetkově vyrovnáni, v SJM máme dům, na který je úvěr, který splácím já. Vím, že nemohu vyměnit zámek ve dveřích, když nejsme majetkově vyrovnáni.

Když nejsem doma, tak si manželka jezdí do domu brát věci, prý má nárok na polovinu toho co tam je, z toho co jsme si pořídili za dobu manželství. Dluhy ji nezajímají. Když jsem ji žádal, aby tam jezdila, když jsem doma, tak mi řekla, že proč by to měla dělat, když má klíče. Teď tam jezdí, když je doma syn a bere si věci. Chtěl bych se zeptat: Má na toto nárok, nebo se mohu nějak bránit? Jak je to s dělením majetku, v průběhu manželství jsem měl vždy aspoň dvojnásobně vyšší příjem. Děkuji, Karel.

ODPOVĚĎ:
V daném případě je třeba co nejdříve podat k soudu žalobu o vypořádání SJM, kde se můžete domáhat kromě vypořádání nemovitosti i vypořádání movitých věcí i dluhů. Doporučuji věci nafotit, abyste měl pro případ soudního jednání důkaz, že věci v domě skutečně byly. Máte pravdu, že dům je nevypořádaný, proto bývalé manželce nemůžete přístup odepřít. Otázka příjmu během manželství není rozhodná, pokud jste manželé, příjmy jsou součástí SJM a manželé mají vůči sobě vyživovací povinnost. Proto není otázka výše příjmu pro vypořádání absolutně rozhodující. Závěrem uvádím, že přístup bohužel odepřít nemůžete, věci nafoťte a co nejdříve podejte žalobu o vypořádání SJM.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Manžel, manželka si bere věci ze společné nemovitosti před rozvodem - jak tomu zabránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.