Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme se rozvedli v 06/2015. V manželství jsme si pořídili dům na hypotéku. Hypotéka byla rozdělena na 2 části. 1 300 000 Kč, které splácel manžel a 300 000 Kč, které jsem splácela já. Po celou dobu manžel splácel a zbytek peněz spořil. Já platila druhou část hypotéky a ze zbytku peněz platila veškeré výdaje na domácnost.

Manžel chce v domě po rozvodu zůstat a mne vyplatit. Dům má hodnotu cca 3 500 000 Kč až 4 000 000 Kč. Manžel mi navrhuje k vyplacení částku 900 000 Kč. Mně se to však zdá málo. Chtěla bych proto poradit, zda tato částka odpovídá, nebo mám požadovat více. Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Podle práva nemovitost, o které hovoříte, náleží do společného jmění manželů, tedy každý z vás má nárok na ideální polovinu domu. V případě vyrovnání, kdy dům zůstane jen jednomu z Vás, má ten druhý nárok na finanční ekvivalent ceny poloviny nemovitosti. Manžel si při vyrovnání může odečíst z celkové ceny domu částku, kterou vynaložil na zhodnocení nemovitosti výlučně ze svého majetku (kupříkladu pokud do nemovitosti či její koupě vložil finanční prostředky, které nabyl dědictvím nebo darem). Samotná skutečnost, že na koupi přispíval větší částkou ještě neznamená, že tato částka nebyla součástí společného jmění (součástí SJM je totiž kupříkladu i mzda každého manžela). Zároveň je třeba zohlednit rovněž finanční prostředky, které jste Vy užila na chod domácnosti. Tedy ano, podle letmého odhadu je částka nižší než 1 mil. Kč nízká. Navrhněte proto manželovi svou představu o částce, zohledněte své výdaje a také prostředky, které jste užila na zhodnocení domu. Pokud manžel nebude souhlasit, na řadu musí přijít soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.