Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společné jmění manželů SJM: s manželkou mám společnou hypotéku, kterou jsme si vzali v manželství. Manželka se od mě odstěhovala s důvodem, že se chce rozvést. Každý máme svou domácnost a finance. Na manželku platím výživné 2.000,- měsíčně. Splátky hypotéky platím jen já. Manželka nepracuje a nemá k tomu žádné příčiny ohledně zdraví atd. , spíše jí to radí její právní zástupkyně.

Máme dvě dcery 5 a 10 let a žijí u manželky. Chodí do školky a školy. Od doby jejího odstěhování a placení z mé strany výživné na ni jsem sám zaplatil na splátkách hypotéky 180.000 Kč = 90.000 Kč úmor a 90.000 Kč úroky a různé poplatky. Zajímá mne, jak by se měli spravedlivě dělit v SJM tyto částky? Děkuji za odpověď. Ivoš

ODPOVĚĎ:
Dokud nejste rozvedeni, tak nelze splátku hypotéky, kterou nyní hradíte, dělit na polovinu, neboť stále existuje společné jmění manželů a není rozhodující, který z manželů splátky hradí (pokud tedy splátky nehradíte např. z peněz získaných dědictvím či darem). Požadovat polovinu na splátku hypotéky můžete po manželce až poté, co budete pravomocně rozvedeni.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.