Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla jsem se informovat ohledně Rodinného práva. S manželem žiji v rodinném domě cca 30 let, (děti už máme dospělé - bydlí s námi jen dcera) cca před rokem si našel  manžel přítelkyni, asi 5 minut od našeho domu a domů chodí jen tak aby se neřeklo, (prostě aby se dalo prokázat, že v domě žije), doma je tak dvě hodiny a vrací se k  ní. Doma neudělá vůbec nic, jen posedí a jde pryč - doslova.

Manžel by se chtěl rozvést zatím jen "slovem". Žijeme v rodinném domě, který jsem zdědila po rodičích před cca 30 lety, jedná se o 2 podlažní rodinný dům, ale v důsledku rekonstrukce jsem dům napsala i na manžela, tudíž máme SJM, (v SJM jsme nadstavili vrchní patro, spodní patro zůstalo nedotčeno - tudíž přišel k majetku velice snadno). Jak mám postupovat? Je možné, že bych mohla nějak ošetřit i to, že ten dům byl po mých rodičích, tudíž bych se s manželem nemusela dělit na polovinu? Popřípadě, je nějaká jiná možnost? Co je k takovému prokázání nutné doložit, protože darovací smlouvu nemůžu najít. Je možné vycházet z nějakých výpisů z katastru nemovitostí, kde by se vycházelo z toho, že majiteli nemovitosti byli mí rodiče? Každopádně bych chtěla nejprve udělat majetkové vyrovnání, a až poté se rozvést.  Bojím se také toho, že v případě, že bych se nejdříve rozvedla tak by si manžel mohl tu jeho přítelkyni nastěhovat k nám domů - dá se tomu nějak zabránit? Největším problémem bude každopádně to, že se s manželem nedá domluvit a bude chtít vyzískat co nejvíc. Prosím o radu jak mám postupovat. Děkuji, Martina
 

ODPOVĚĎ:
Všechny informace můžete získat z výpisu z katastru nemovitostí. Pokud jste však část domu darovala manželovi, nepůjde s tím nic dělat. Budete si dům muset vypořádat v SJM. Rozhodnutí soudu nemohu předjímat, ale bude záležet i na tom, že je to dům po Vašich rodičích a také kdo koho může vyplatit a případně kdo se jak podílel na udržení a zvelebení majetku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.