Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme po rozvodu s manželem již rok a teprve nyni se budeme majetkově vypořádávat. Předmětem vypořádání bude reakreační chata. Já ji chci získat a bývalého manžela polovinou odhadu vyplatit. Na chatu každý týden pravidelně se synem jezdím, starám se o ni o po rozvodu vše platím. Bývalý manžel 3/4 roku na chatě nebyl, nyní začal každých 14 dní jezdit a vozit si tam návštěvy. Stále nic nehradí, vše platím já. Dala jsem mu návrh na majetkové vyrovnání. Jak to bude v případě, pokud on také projeví zájem o chatu a tudíž ji budeme chtít oba. Nedohodneme se, dáme vše k soudu. Jak soud postupuje, kdo má u soudu větší pravděpodobnost nemovitost získat a druhého vyplatit? Může soud nařídit prodej? O chatu mám velký zájem, nechci o ni přijít, ale bojím se, že ji třeba ani nezískám. Děkuji, Vanda.


ODPOVĚĎ:
Zákon stanoví, že při vypořádání soud přihlédne především k potřebám nezletilých dětí, k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, a k tomu, jak se zasloužil o nabytí a udržení společného jmění. Při určení míry přičinění je třeba vzít též zřetel k péči o děti a k obstarávání společné domácnosti.
Proto zdůrazněte, že jezdíte na chatu pravidelně se synem sama. Manžel ji používá pouze pro svoje kamarády. Také že již delší dobu pouze vy hradíte náklady na její provoz. Důležité je, abyste mohla svá tvrzení doložit.
Pokud můžete manžela vyplatit ihned, je to opět bod pro Vás. V konečném důsledku si ale netroufám odhadnout rozhodnutí soudu. Je to pouze v jeho kompetenci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.