Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená a bývalý manžel neplní smlouvu o vypořádání SJM. Jedná se o hypotéku, kterou se zavázal doplatit bez mé účasti na byt, v němž bydlím. Jako kompenzaci si nechal chalupu , kterou jsme si pořídili za dobu manželství a kterou užívá. Došlo k situaci, kdy mi přestal platit jak alimenty (již podána exekuce), tak i přestal splácet hypotéku.

Banka mě jako ručitele kontaktovala, ale již v době, kdy částka narostla o pokuty a zasílání korespondence právě exmanželovi. Jak mohu na bývalém manželovi peníze krom soudu vymáhat? Myslím tím peníze za hypotéku, které musím za něj zaplatit, neboť bych přišla o byt a jak mám postupovat? Jsem docela bezradná a do soudního sporu se mi nechce, protože je to na dlouhou dobu. Mohu mu nechat na základě nesplácení hypotéky a alimentů nechat exekučně pozastavit chalupu? Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Pokud se s bývalým manželem nedohodnete, tak jinou než soudní cestou váš problém nebude možné vyřešit. Je zřejmé, že váš bývalý manžel neplní dohodu o uspořádání majetkových vztahů po rozvodu. Nemovitost zastavit nemůžete, jelikož k ní nemáte vlastnické právo. Pro vznik zástavního práva se vyžaduje, aby zástavce byl vlastníkem zástavy. K zastavení byste tak potřebovala souhlas.
Ve vztahu vystupujete jako ručitel. Pokud byste dluh uhradila, máte právo vůči dlužníkovi požadovat uhrazené plnění (jakási forma regresu). Stáváte se tak vůči bývalému manželovi věřitelem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.