Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V současné době se s přítelem hádáme, bydlím u něho v domě, kde bydlí i jeho matka. Vadí mi, že musím vídat každý den jeho rodinu. Vyhrožuje mi "ať si klidně táhnu na Kladno," kde mám svoji rodinu, ale že mám odejít bez dcerky (10 měsíců), že mi ji nedá. Může mi dceru jen tak může odebrat?

Jakou mám šanci v případě zažádání soudu o svěření dítěte do mé péče. Pokud by chtěl mít u sebe miminko i přes noc, je na to ještě moc malinká, aby byla přes noc ještě pryč od mámy. Jak to funguje se střídavou péčí? Od kdy je možná, každý z nás by bydlel v jiném městě? Děkuji, Vladimíra

ODPOVĚĎ:
Otec dítěte Vám ho nemůže „sebrat“. Pokud je matka schopná starat se o tak malé dítě, žádný soud nesvěří ani ne roční dítě otci. Jakmile od něj odejdete, zažádejte si o svěření do péče a vymezte v návrhu, jak si představujete, aby otec navštěvoval dítě – dny, hodiny a požadavek Vaší přítomnosti.
Střídavou péči soudy umožňují až u dětí vyššího věku, u malých dětí je vysoké riziko narušení zdravého psychického vývoje, zejm. v raných obdobích života, kdy jsou fixované výhradně na matku. Střídavá péče vypadá stejně jako se nazývá – např. dítě je půl roku u jednoho rodiče a půl roku u druhého (nebo jinou dobu, záleží na dohodě rodičů) – většinou ji soudy umožňují s ohledem na další podstatné okolnosti (např. v případech, kdy dítě nemusí měnit školu).
Partner Vás jenom vydírá a používá k tomu miminko a Vy si to nemusíte nechat líbit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.