Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Za svobodna jsem získala státní byt 1+kk. Je psaný na mne a dnes jsou tam připsáni spolubydlící exmanžel a 2děti. Po rozvodu další soužití nebylo možné a bývalý manžel nechce odejít. Odešla jsem tedy já s dětmi a vyřizuji si podnájem.(Zatím mne k sobě vzali rodiče.) Trvalé bydliště ale chci mít stále na původní adrese, jinak se ze mne a z dětí stanou bezdomovci. Bylo mi sděleno, že musím nadále přispívat na nájemné, jinak se musím z trvalého bydliště odhlásit. S manželem jsme žili 15 let. Nevím co dělat, peněžně to všechno neutáhnu - platit 2 podnájmy. S exmanželem se nedá jinak dohodnout - sám nemá moc peněz, jen částečný invalidní důchod a do práce jít nechce. Co dělat? Děkuji, Dana


ODPOVĚĎ:
Rozvodem Vašeho manželství zaniklo Vašemu manželovi právo užívání Vašeho bytu. Od doby právní moci rozsudku o rozvodu můžete po manželovi požadovat tržní nájemné, ode dneška až tři roky zpětně z titulu bezdůvodného obohacení. Rozhodně mu nemusíte přispívat na nájem, navíc ho můžete kdykoli vystěhovat, neboť předpokládám, že nájemní smlouvu nemáte uzavřenou.
Proto vyjasněte tuto situaci manželovi, a pokud bude situace neúnosná, nebo nebude dohoda možná, podejte žalobu na vydání bezdůvodného obohacení, právě z titulu užívání Vašeho bytu bez zákonného důvodu. Máte velmi dobré šance na úspěch v takovém řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.