Počet stránek ve webu: 43.154

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat na způsob, jakým je ošetřen rozvod občanů dvou různých zemí EU a zejména rozhodnutí o péči pro společné dítě. Já jsem český občan, manželka je občankou Španělska. Náš roční syn má obě občanství, žijeme trvale v ČR. Naše manželství trvá 5 let a bylo uzavřeno na českém velvyslanectví, to jest podle českého práva. Vzhledem k tomu, že manželství se v té době automaticky neuznávala, máme oddací listy jak z ČR, tak ze Španělska. Syn se narodil ve Španělsku, ale má opět dva rodné listy. Zajímalo by mě, zdali je určeno, soud které země má řešit rozvod a svěření dítěte do péče. Dále by mne zajímalo, jak by se přihlíželo k případné žádosti o střídavou péči, ta je přímo nevyhnutelná k tomu, aby dítě ovládalo oba jazyky a s každým svým rodičem se vůbec domluvilo. Může soud určit, ve které zemi (městě) má střídavá péče probíhat? Je totiž nereálné vyměňovat si dítě každý týden přes půl Evropy. Prosím, abyste neuváděli mé jméno. Děkuji za pochopení. Jan.


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě vás může rozvést soud v ČR. A to podle českého občanství jednoho z manželů a trvalého bydliště. Pokud jde o rozhodnutí o výživě a výchově, může o něm rozhodnout pouze český soud, neboť v těchto případech jde o výlučnou místní příslušnost.
Soud dá v případě výchovy dítěte přednost dohodě rodičů, pokud nebude odporovat zájmu dítěte. Střídavá péče se ve Vašem případě jeví jako vhodná pro osvojení si jazykových a kulturních zvyků obou manželů. Soud určí, kde se bude dítě vychovávat. Dítě je třeba v tuto chvíli ponechat ve státě, kde podle poslední dohody rodičů má bydlet. Jeho přesun do jiného státu bez souhlasu druhého je únos a bude se jako takový posuzovat i v trestním řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.