Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Já a 6tiletá dcera jsme se po rozdělení společné domácnosti odstěhovaly od bývalého partnera - otce dcery, nikoliv manžela. Nebyli jsme nadále schopni společného soužití. Dohodli jsme se na tom, že dcera bude žít u mne s tím, že otec má možnost neomezeného styku s dcerou podle zájmu a reálných možností nás všech.

4.12.2012 byla potvrzena změna trvalého bydliště. Dcera byla přijata v místě nového bydliště k povinné školní docházce. Otci jsem předložila znění mého návrhu dohody rodičů o svěření dítěte do mé péče a o výši výživného, kde jsem navrhla pro otce částku výživného ve výši 3.200 Kč, což je reálná hodnota současných měsíčních nákladů na dceru dělená dvěmi. Já i otec máme zaměstnání s průměrným výdělkem 20.000 Kč měsíčně čistého platu. Otec s navrženou výší nesouhlasí a oddaluje pořízení potvrzení o příjmu z jeho zaměstnání. Prosím Vás o radu, jak dále postupovat, když mám zájem na smírném řešení situace a zároveň trvám na soudním nebo notářském potvrzení o svěření dítěte do péče a o výši výživného? Kdo bude hradit soudní výlohy v případě soudního řízení? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Dohodu o svěření dítěte do péče a výši výživného můžete samozřejmě s bývalým partnerem sepsat sama nebo Vám s jejím sepsáním může pomoci sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě dceřina bydliště. Pokud ale otec nebude s dohodou a navrženou výši výživného souhlasit, nezbude Vám nic jiného, než podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh (žalobu) na svěření dcery do Vaší péče a stanovení výše výživného. Soud pak bude zkoumat finanční možnosti obou rodičů a také oprávněné zájmy Vaší dcery a rozhodne jak o svěření dcery do péče, tak o výši a způsobu placení výživného.

Za návrh na určení výživného neplatíte žádný soudní poplatek. Co se týče nákladů na průběh řízení (zejména náklady na právní zastoupení) může soud v případě, že Vašemu návrhu zcela vyhoví, rozhodnout o tom, že náklady řízení zaplatí protistrana (Váš bývalý partner). Soud ale může rozhodnout i tak, že žádný z účastníků nemá nárok na úhradu nákladů řízení - pak byste si veškeré náklady související s procesem musela hradit sama.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.