Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žil jsem s partnerkou 18 let. Máme spolu dítě narozené 2009. Partnerka zahájila mateřskou a asi po 5 měsících jsem byl s dítětem na mateřské já témeř dva roky. V době mé mateřské dovolené si našla partnerka jiného muže. Tento žije v Německu. Jsou již oddáni a partnerka je opět těhotná (tentokrát ale s novým partnerem).

Soud dal do péče dítě matce. Po třech měsících po rozchodu mi řekla, že se odstěhuje do Německa i s dcerou. Požádal jsem o změnu výchovy na střídavou péči, to soud zamítl. Dítě mám každých čtrnáct dní 4,5 dne, tedy od čtvrtek 17:00-PO 8:00. Podal jsem odvolání, chci střídavou péči. Bývalá partnerka říkala, že udělá všechno co půjde, aby mohla odcestovat s dcerou do Německa. Proč je mi upírán zákon o rodině který říká, že každý z rodičů má právo vychovávat a starat se o své děti? Co mohu dělat? Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Pokud byla dcera svěřena do péče Vaší bývalé partnerky, pak má Vaše partnerka právo rozhodnout se, kde bude s dcerou žít - tedy například v Německu. Obávám se, že zabránit jí v odjezdu do Německa nemůžete. Vaše bývalá partnerka Vám ale musí i nadále umožňovat kontakt s Vaší dcerou v rozsahu stanoveném v soudním rozhodnutí. Tím, že soud zamítl Vaši žádost o střídavou péči, Vám neupírá právo podílet se na výchově Vaší dcery. Tuto možnost máte stále při pravidelných kontaktech s dcerou.

Důležitým předpokladem pro střídavou péči je mimo jiné to, aby rodiče žili poblíž sebe a dítě nemuselo střídat mateřské či základní školy. Střídání docházky do mateřské - a později základní - školy v Německu a v České republice by bylo pro Vaši dceru velmi zatěžující a mohl to být jeden z důvodů, proč byla Vaše žádost o střídavou péči zamítnuta. Můžete zkusit požádat soud například o rozšíření styku s dcerou tak, aby Váš vzájemný kontakt umožňoval intenzivnější výchovné působení a prohlubování vztahu s dcerou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.