Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soudíme se s přítelem o naši 18-ti měsíční dceru, návrh podal on. Ze msty v návrhu uvedl, že jsem alkoholik, dcera že je v ohrožení života, apod. nesmysly. U soudu řekl na otázku soudkyně, že na rodičovskou dovolenou RD nepůjde a že z péče matky dcera není zanedbána.

Veškeré moje lékařské zprávy od dětské lékařky (pediatričky), mojí praktické lékařky, gynekologa a OSPOD jsou maximálně na mojí straně. Měli jsme už první stání/soudkyně odročila z nedostatku času. Mezitím si ovšem soud vyžádal moje záznamy z Policie České republiky PČR (jelikož mě udal přítel i na PČR kvůli sms), objevila se tam moje černá minulost - 2 záznamy kvůli alkoholu. Nikdy jsem nebyla na žádném léčení, nic takového. Beru to jako hloupost, nic podstatného, ovšem nevím jak to bude brát soudkyně. Moje otázka zní, jestli mi může soud na základě nějaké minulosti nesvěřit dítě? A může OSPOD změnit svoji původní výchovnou zprávu kvůli minulosti? Mám totiž strašné obavy, že tímto záznamem z minulosti na mne budou pohlížet jako na nějakého alkoholika. Jsem z toho velice zoufalá. Bude mi 40 let, dceru jsem si nesmírně přála, mám již 20letého syna. Děkuji, Inna

ODPOVĚĎ:
Pokud si Váš přítel podal k soudu návrh na svěření dcery do své péče, soud nyní bude zkoumat, zda bude dceři lépe u přítele nebo u Vás. Pro svěření do Vaší péče mluví - kromě pozitivních zpráv od lékařů a OSPOD - také skutečnost, že je dcera ještě dost malá a prohlášení Vašeho přítele o tom, že nenastoupí rodičovskou dovolenou. To totiž znamená, že bude moci o dceru pečovat pouze v době, kdy nebude v zaměstnání, a během pracovní doby bude muset péči o dceru zabezpečit někým jiným.
Proti Vám by naopak mohly hovořit ty dva policejní záznamy z minulosti, které souvisejí s alkoholem. Vzhledem k tomu, že o těchto záznamech neuvádíte nic bližšího (jak jsou staré, zda šlo o přestupky či trestnou činnost), není možné jednoznačně určit, jakou jim soud bude přikládat váhu.
Soudkyně Vám také pravděpodobně dá možnost, abyste se k těmto záznamům při příštím jednání vyjádřila. Pokud se ale jedná o dávnou minulost a nejednalo se o nějakou závažnou trestnou činnost, pak by tyto záznamy nemusely mít na rozhodnutí soudkyně zásadní vliv. Rozhodnutí soudu a to, jakou jednotlivým důkazům přisoudí váhu, ale nelze předjímat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.