Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj problém spočívá v tom, že manžel mě opustil těhotnou kvůli jiné ženě. Celé těhotenství se o mně ani o dítě nezajímal, viděli jsme se za celou dobu 6x. Nyní jsou synovi 3 měsíce a můj manžel jej vídá průměrně tak cca 1x za 10 dní, vždy na hodinu a půl. Nyní se chce rozvádět a chce podat žádost o rozvod společně, s tím já ale nesouhlasím.

Myslím, že to pro mě nebude výhodné. Také chce požádat o střídavou péči. Jakou šanci má dostat syna do téhle péče, když má malý 3 měsíce a je kojený? Manžel pracuje jako lékař v nemocnici a má i noční služby, a to i o víkendech. Jeho milenka je taktéž lékařka a mají byt 1+kk, kde by syn neměl ani svoje lůžko? Můžu také požadovat, aby jeho milenka nebyla v kontaktu s mým synem a abych u jeho návštěv byla i já? V jakém věku by si jej mohl odvézt na noc, když syn je na mě fixovaný a otce prakticky nezná? Co mám udělat abych dostala syna do své výlučné péče? Bude soud zajímat fakt, že mě opustil v těhotenství a nezajímal se? Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že společnou žádostí o rozvod máte na mysli tzv. nesporný rozvod. Základní podmínky pro nesporný rozvod jsou tyto: manželství trvalo alespoň jeden rok, manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí a k návrhu na rozvod se připojí i druhý z manželů. Záleží ale pouze na Vás, zda na tento návrh přistoupíte.
Co se týče péče o Vašeho syna, vzhledem k synově nízkému věku, povolání Vašeho manžela a jeho bytovým podmínkám se jeví jako spíše nepravděpodobné (spíše vyloučené), že by soud svěřil syna do střídavé péče. Nějaký styk syna s otcem ale soud určí určitě. Jestliže nechcete, aby u kontaktu se synem byla přítomna přítelkyně vašeho manžela, musela byste prokázat, že by syn byl v takovém případě v ohrožení nebo by mu hrozila nějaká újma. Stejně tak pokud byste chtěla být kontaktu syna s manželem přítomná, musela byste prokázat, že manžel není například schopen se o syna po dobu kontaktu řádně postarat a Vaše přítomnost je tedy z tohoto důvodu nezbytná.
Jestliže chcete mít syna ve Vaší výlučné péči, můžete podat k soudu v místě bydliště Vašeho syna návrh na jeho svěření do Vaší péče. Vzor takového návrhu najdete na internetu, s jeho sepsáním Vám také může pomoci advokát nebo sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí, tzv. OSPOD, na městském úřadě v místě Vašeho bydliště. Do návrhu samozřejmě můžete uvést, že Vás otec dítěte v průběhu těhotenství opustil a o syna se nezajímal.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.