Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (5 hlasů)
Je stanoven věk dítěte, od kdy se může rozhodnout o tom, zda-li po rozvodu manželství chce bydlet s matkou či otcem? Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Věk dítěte, od kterého se přihlíží k jeho názoru na to, s kterým z rodičů chce po rozvodu žít, není v zákoně o rodině ani jiném právním předpise jednoznačně vymezen. Zákon o rodině v § 26, odstavce 4 a 5 ohledně svěření dítěte do péče říká, že:
"Při rozhodování o svěření dítěte do výchovy rodičů soud sleduje především zájem dítěte s ohledem na jeho osobnost, zejména vlohy, schopnosti a vývojové možnosti, a se zřetelem na životní poměry rodičů. Dbá, aby bylo respektováno právo dítěte na péči obou rodičů a udržování pravidelného osobního styku s nimi a právo druhého rodiče, jemuž nebude dítě svěřeno, na pravidelnou informaci o dítěti. Soud přihlédne rovněž k citové orientaci a zázemí dítěte, výchovné schopnosti a odpovědnosti rodiče, stabilitě budoucího výchovného prostředí, ke schopnosti rodiče dohodnout se na výchově dítěte s druhým rodičem, k citovým vazbám dítěte na sourozence, prarodiče a další příbuzné a též k hmotnému zabezpečení ze strany rodiče včetně bytových poměrů. Soud vždy vezme v úvahu, kdo dosud kromě řádné péče o dítě dbal o jeho výchovu po stránce citové, rozumové a mravní".
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.