Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 jsem se oženil v Kanadě s kanaďankou, sňatek nebyl nikdy zlegalizován v České republice. Se svou ženou 4 roky nežiji, ona žije s dvěma dětmi stále v Kanadě, kde má i trvalý pobyt a já jsem se před 4 lety vrátil do ČR. Zde žiji doposud a zde jsem měl vždy také trvalý pobyt.

Chci se zeptat, jak zrealizovat rozvod manželství. Manželka se mnou vůbec nekomunikuje. Bude lepší zlegalizovat sňatek v ČR a rozvést se v ČR, nebo sňatek nezlegalizovávat a rozvést se v Kanadě? Do Kanady letět nechci, dá se takhle rozvádět i na dálku a pokud ano, prosím o radu jak? Jsem v zoufalé situaci a moc Vás prosím o radu. Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
Zrušení manželství rozvodem se řídí právním řádem státu, jehož občany jsou manželé v době zahájení rozvodového řízení. Jsou-li manželé občany dvou různých států, řídí se rozvod právním řádem České republiky. Pokud jste tedy občanem ČR (máte české občanství), můžete podat žádost o rozvod u okresního soudu v místě Vašeho trvalého bydliště. Rozvodové řízení bude postupovat podle zákona o rodině a bude probíhat stejně jako rozvodové řízení mezi dvěma českými občany.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.