Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v 6. měsíci těhotenství (26 týdnů) a zaměstnavatel ukončil provoz našeho celého oddělení z důvodu nadbytečnosti (část firmy se stěhuje do Indie). Měla jsem smlouvu na dobu určitou do 31.12.2018. Se zaměstnavatelem jsem se však nakonec dohodla na rozvázání pracovního poměru dohodou k 5.6.2018 a finančním bonusu ve výši jednoho výdělku, tedy mzdy.

Jinak bych neměla nárok na žádné odstupné, protože mi zaměstnavatel nemůže v těhotenství dát výpověď - požádala jsem tedy o dohodu a finanční kompenzaci. Od 26.3. do 5.6.2018 mi zaměstnavatel nemůže přidělovat práci a vyplácí mi tedy v současnosti překážky na straně zaměstnavatele (+ budu čerpat dovolenou od 2.5. do 14.5.2018). Dne 6.6.2018 nastupuji na mateřskou dovolenou MD. Chci se jen ujistit, že mám skutečně nárok na peněžitou pomoc v mateřství a skutečnost, že jsem ukončila práci dohodou, jak jsem popsala výše, mi v tom nebrání. Po mateřské navážu plynule rodičovskou dovolenou, je to tak? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Základní podmínkou nároku na PPM je účast na pojištění (tj. např. trvání pojištěného zaměstnání) v době nástupu na PPM. Nárok na dávku má i žena, která nastoupí na PPM po skončení pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta pro případy uplatnění nároku na peněžitou pomoci mateřství u žen, jejichž pojištění skončilo v době těhotenství, činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo. Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM.
Pokud splňujete tyto podmínky, nemá způsob ukončení pracovního poměru na vznik nároku na PPM žádný vliv.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • "Výpověď dohodou" podanou těhotnou zaměstnankyní a nárok na peněžitou pomoc v mateřství, PPM
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.