Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Studuji a čekám dítě (termín státnic cca 21.1.18 a termín porodu cca 28.1.18) a nebudu mít nárok na mateřskou (student), ale pouze na rodičovský příspěvek. Chci si zažádat o příspěvek na bydlení. Příjmy mimo rodičovský příspěvek, budu mít ještě peníze z brigády na dohodu (částka se liší). Je možné, že porodím dříve než stihnu ukončit studium.

Chtěla jsem se zeptat, zda můžu pobírat tento příspěvek i pokud budu mít status studenta nebo je nutno studium dokončit či přerušit. Děkuji za zodpovězení, Viola.

ODPOVĚĎ:
Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník či nájemce (podnájem nestačí) bytu/domu, ve kterém má trvalé bydliště, za předpokladu, že 30% (v Praze 35%) příjmu jeho domácnosti nestačí k  pokrytí nákladů na bydlení. Pro nárok na příspěvek na bydlení je zapotřebí doložit příjmy všech osob, které mají v  bytě či domě trvalé bydliště, a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Nejprve je tedy zapotřebí splňovat po celé kalendářní čtvrtletí výše uvedené podmínky a teprve poté si o příspěvek na bydlení zažádat.
O rodičovský příspěvek si můžete požádat po narození dítěte, k  žádosti o příspěvek zapotřebí doložit rodný list dítěte. Od 1. 1. 2018 se mění podmínky pro výplatu rodičovského příspěvku, takže i když nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v  mateřství (PPM neboli mateřskou), budete si moci zvolit rodičovský příspěvek ve výši 7.600 Kč měsíčně (dříve tříletá varianta). Příspěvek na bydlení i rodičovský příspěvek můžete pobírat i v  době studia, Vaše studium nemá na tyto příspěvky žádný vliv.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo má nárok na příspěvek na bydlení - pravidla
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.