Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při ukončení pracovní pracovního poměru zaměstnancem ve zkušební době je nějaká lhůta na nástup pracovní neschopnosti nebo to platí pouze u jiných ukončení. Dnes (21.01.2016) jsem ukončil pracovní poměr na HPP na vlastní žádost ve zkušební době. Když půjdu zítra (22.01.2016) na neschopnost, dostanu nemocenskou? Děkuji. Petr

ODPOVĚĎ:
Podmínky nároku na nemocenské dávky jsou při ukončení pracovního poměru ve zkušební době stejné jako při jiných způsobech ukončení pracovního poměru. Pokud se v pracovní neschopnosti ocitnete do 7 kalendářních dní od skončení pracovního poměru, nárok na nemocenské dávky Vám vznikne od 15. dne nemoci. Nemocenské dávky Vám bude vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ), tzv. lístky na peníze budete odevzdávat bývalému zaměstnavateli. OSSZ má na výplatu nemocenských dávek lhůtu 30 kalendářních dní od doby, kdy obdrží podklady od Vašeho zaměstnavatele. Je tedy zapotřebí počítat s určitou časovou prodlevou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.