Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na mateřské a bydlím v prvním patře rodinného domu s ročním dítětem (pronájem). Dům má 2 bytové jednotky. Byty mají samostatný vodoměr a elektroměr. Majitel domu i já s dítětem tu máme trvalý pobyt. Při žádosti o příspěvek na bydlení mě požádali o kolaudační rozhodnutí, že je tento dům rozdělen na 2 bytové jednotky, jinak budu muset doložit příjmy své i majitele domu.

Nic takového ale v kolaudačním rozhodnutí není. Pokud bych doložila i příjmy majitele, neměla bych na příspěvek žádnou šanci (jeho příjmy jsou vysoké). Je možné, jiným způsobem, či dokladem dospět k tomu, aby se do příspěvku na bydlení nepočítaly příjmy majitele? Vím, že pokud bych měla pronajatý pouze pokoj v bytě, tak na to se příspěvek nevztahuje. Ale já mám celé jedno patro. Děkuji za odpověď, Dana.

ODPOVĚĎ:
Nárok na příspěvek na bydlení máte tehdy, jste-li vlastníkem či nájemcem bytu/domu, ve kterém máte trvalé bydliště, a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Pro nárok na příspěvek je zapotřebí doložit náklady na bydlení a příjmy všech osob, které mají v domě či bytě trvalý pobyt, za předchozí kalendářní čtvrtletí. Abyste se vyhnula tomu, že budete muset doložit také příjmy majitele domu, bude zapotřebí prokázat, že náklady na bydlení hradíte odděleně. Jestliže máte samostatný vodoměr i elektroměr a faktury za vodu i elektřinu máte na své jméno, pak by mohlo být dostačující doložit tyto faktury. Jestliže kolaudační rozhodnutí neobsahuje informaci o dvou samostatných bytových jednotkách, můžete k fakturám přiložit čestné prohlášení majitele bytu o tom, že se jedná o dvě samostatné bytové jednotky a že veškeré náklady spojené s bydlením hradíte odděleně.
Pokud je ale vyúčtování za energie společné, pak bude prokázání odděleného hrazení nákladů velmi obtížné. Poslední možností by mohlo být požádat úřad práce o vyloučení majitele bytu z okruhu společně posuzovaných osob. Podle § 7, odst. 6 zákona o státní sociální podpoře tak ale úřad práce může v případě příspěvku na bydlení učinit tehdy, pokud některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců byt či dům prokazatelně neužívá. Jestliže ale majitel v domě bydlí, pak s žádostí o vyloučení majitele z okruhu společně posuzovaných osob pravděpodobně neuspějete. Doporučuji tedy doložit faktury za energie uvedené na Vaše jméno a čestné prohlášení majitele domu o dvou samostatných bytových jednotkách.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.