Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem těhotná, termín porodu je 12/2016. Nyní jsem na rodičovské dovolené do 05/2016 a mám podanou výpověď v zaměstnání k 31.5.2016. Výpověď jsem podávala ještě v době, kdy jsem nevěděla o těhotenství a měla jsem v plánu, místo zaměstnání pracovat jako hlavní OSVČ (to mám již 3 roky jako aktivní, ale vedlejší).

U prvního těhotenství jsem neměla nárok na PPM, z důvodu účasti na nemocenském pojištění pouhých 200 dní. 09/2013 jsem se stala zaměstnancem, 10/2016 jsem odešla na nemocenskou, 03/2014 jsem porodila do 09/2014 jsem byla na nemocenské, otec na PPM, 10/2014 jsem nastoupila na RD, která mi končí nyní v 05/2016. Pokud ukončím zaměstnání a nastoupím na nemocenskou v ochranné lhůtě 7 dnů a budu na ní až do možného nástupu na peněžitou podporu v mateřství PPM (zde bych využila ochranou lhůtu 180 dní), budu na ní vůbec mít tentokrát nárok? Nikde jsem nevyčetla, zda se rodičovská dovolená RD počítá do těch 270 dní, které mi minule utekly. Navíc, pokud 31.5. skončím jako zaměstnanec a 1.6. nastoupím na nemocenskou? Nebude mi tam nějak překážet to moje vedlejší OSVČ? Sama už se v tom ztrácím, proto Vás prosím o radu. Předem děkuji, Johana

ODPOVĚĎ:
Do potřebných 270 kalendářních dní nemocenského pojištění, které je zapotřebí získat pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) se započítává celá doba, po kterou trval Váš pracovní poměr, tedy i doba na mateřské a rodičovské dovolené. Vzhledem k těmto skutečnostem byste tedy u druhého dítěte s využitím ochranné lhůty měla na PPM dosáhnout a mohla byste si volit i výši rodičovského příspěvku.
Odlišná může být situace ohledně nároku na nemocenskou. Nemocenská je totiž náhradou za příjem, který zaměstnanci při emoci uchází. Vy ale čerpáte rodičovskou dovolenou a během té Vám žádný příjem neuchází. Pokud pro zaměstnavatele během rodičovské dovolené nepracujete a není za Vás odváděno nemocenské pojištění, nárok na nemocenské dávky během rodičovské dovolené Vám nevzniká. Rodičovská dovolená zpravidla trvá až do tří let věku dítěte, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete na kratší době čerpání. Pokud jste se na kratší rodičovské dovolené se zaměstnavatelem nedohodla, měla byste na rodičovské dovolené být až do března 2017. V takovém případě by Vám nárok na nemocenskou nemusel vzniknout. Pokud jste se ale se zaměstnavatelem dohodla na dřívějším ukončení rodičovské dovolené a nástupu do práce, pak by Vám nárok na nemocenské dávky vzniknout mohl. Není důležité, kdy Vám končí čerpání rodičovského příspěvku (čerpání rodičovského příspěvku a rodičovské dovolené jsou dvě odlišné věci, jejichž délka trvání se může lišit), důležitá je pouze délka rodičovské dovolené.
Pokud by Vám nárok na nemocenské dávky nevznikl, mohla byste se zaevidovat na úřadě práce a zažádat si o podporu v nezaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že se na úřadě práce budete evidovat bez toho, aniž byste nastoupila byť na krátkou dobu do zaměstnání, budete mít nárok pouze na minimální podporu v nezaměstnanosti, která bude první dva měsíce činit cca 3.600 Kč a poté se bude dále snižovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.