Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přechodně žiji v UK s manželem a jedním dítětem. Všichni jsme občany ČR a trvalé bydliště máme v ČR. Sociální i zdravotní pojištění já i manžel platíme v UK. Asi rok jsem v UK pracovala a po narození dítěte pobírala v UK dávky v mateřství. Nyní očekávám narození druhého dítěte a už mi bylo oznámeno, že na žádné dávky v UK nebudu mít nárok.

Příjmem celé rodiny bude pouze výdělek manžela. I druhé dítě bude občanem ČR s českým rodným listem a bydlištěm v ČR, jen narozené v UK. Mám nárok na dávky v ČR (podpora v mateřství, porodné, dětské přídavky), i když přechodně bydlíme v UK? Vznikne mi nárok na tyto dávky, pokud se celá rodina, po narození druhého dítěte, vrátíme zpět do ČR? Na jaké a v jaké výši? Před odchodem do UK jsme oba v ČR pracovali a platili sociální a zdravotní pojištění. Já po škole asi půl roku, manžel několik let. Děkuji za odpověď. Milena

ODPOVĚĎ:
Aby Vám vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) v ČR, musela byste v ČR před nástupem na mateřskou dovolenou vykonávat alespoň nějakou dobu zaměstnání, ze kterého za Vás bude odváděno nemocenské pojištění. V opačném případě – pokud jste v poslední době pracovala pouze v UK ale v ČR nikoliv – Vám v ČR nárok na mateřskou nevznikne.
Jestliže ale máte v ČR trvalý pobyt a budete zde mít faktické bydliště (budete v ČR skutečně bydlet), budete si moci požádat o rodičovský příspěvek a další dávky státní sociální podpory. Bez nároku na mateřskou budete moci pobírat pouze čtyřletou variantu rodičovského příspěvku, která Vám bude vyplácena ve výši 7.600 Kč do 9. měsíce věku dítěte a dále ve výši 3.800 Kč do čtyř let věku dítěte. O rodičovský příspěvek si můžete zažádat na úřadu práce po narození dítěte, budete potřebovat jeho rodný list.
Jestliže jsou příjmy Vaší domácnosti nižší než 2,7násobek jejího životního minima, můžete si také u druhého dítěte požádat o porodné ve výši 10.000 Kč. Životní minimum Vaší domácnosti je (v případě, že starší dítě je mladší šesti let věku) vyjádřeno částkou 9.450 Kč, hraničním příjmem pro nárok na porodné je tak příjem ve výši 25.515 Kč měsíčně. Pro nárok na porodné se dokládají příjmy za kalendářní čtvrtletí předcházející tomu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo.
Jestliže je příjem Vaší domácnosti nižší než 2,4násobek jejího životního minima, můžete si zažádat také o přídavek na dítě ve výši 500 Kč na každé dítě. Pro nárok na přídavek je ale zapotřebí doložit příjmy za uplynulý kalendářní rok. Pokud si budete o přídavek na děti žádat v období od října 2016 do září 2017, budete dokládat příjmy za rok 2015. O všechny výše uvedené dávky si můžete zažádat na úřadě práce v místě bydliště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.