Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelkyní se chceme vzít jenom ješte nevíme pár informací. Přítelkyně je na mateřské dovolené a pobírá příspěk na bydlení - zůstane jí? Když nebudeme mít společné trvalé bydlište?? Když já budu mít trvalé bydliště jinde mohu na ní a jeji děti uplatňovat daňové zvýhodnění. Jsem Slovák několik let žijící v ČR, je to složité s trvalým pobytem.

Je možné udělat předmanželskou smlouvu u notaře s tím, že pouze já chci koupit bydlení tak, aby se to nezahrnalo do společného jmění manželů SJM?
Děkuji Jiří

ODPOVĚĎ:
Jestliže jako manželé nebudete mít stejné trvalé bydliště - Vy máte (budete mít) trvalé bydliště jinde než Vaše manželka - bude se při žádosti o příspěvek na bydlení posuzovat pouze její příjem. Vy nebudete společně posuzovanou osobou a Váš příjem tudíž nebude zapotřebí dokládat. Při splnění podmínek tak Vaší manželce příspěvek na bydlení zůstane.
Jestliže jste Slovák a v ČR sice žijete, ale pravděpodobně zde nemáte trvalé bydliště (z Vašeho dotazu to není zcela jasné), pravděpodobně nebudete v ČR považován za tzv. daňového rezidenta, což je základní podmínka pro to, abyste mohl uplatňovat daňové zvýhodnění na sebe jako poplatníka, případně na manželku a děti. Abyste se mohl stát daňovým rezidentem v ČR, budete muset prokázat, že právě v ČR je tzv. středisko Vašich životních zájmů. Za tím účelem si můžete na finančním úřadě v místě Vašeho bydliště v ČR podat žádost o tzv. daňový domicil v ČR. Při kladném vyřízení žádosti pak budete považován za daňového rezidenta ČR a budete si moci uplatňovat daňové zvýhodnění na sebe jakožto poplatníka, na manželku a na její děti.
Co se týče nákupu domu či bytu nejjednodušším řešením by bylo koupit dům či byt ještě před uzavřením manželství. Pak by byl Vaším výlučným majetkem a nespadal by do společného jmění manželů (SJM). V případě, že byste dům či byt zakoupil až během manželství, nespadal by do SJM pouze v případě, že byste jej zakoupil výlučně z vlastně financí nespadajících do SJM. Dalším řešením by pak bylo to, které navrhujete - sepsat u notáře tzv. zúžení společného jmění manželů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.