Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2004-2016 pracuji u jedné společnosti. 02/2014 jsem vážně onemocněla, jsem invalidní. 02/2015 jsem se vrátila do práce na svoji pozici. Vzhledem k reorganizaci mě nabídli jinou pozici se stávajícími smlouvou i platovými podmínkami. Přijala a byla spokojená. 08/2015 jsem onemocněla, protože se mi zhoršil zdravotní stav a do práce se již nechci vrátit.

Zaměstnavatel mi prý nebude dělat problémy, když budu chtít skončit. Jak mám správně formulovat rozvázání pracovního poměru, abych, když odejdu na PÚ dostala nezkrácenou podporu tzn. 65% výdělku? Chci jen upozornit, že se do práce mohu vrátit, je to jen moje rozhodnutí, protože se již na tuto práci necítím a ani jinou pozici, kterou by mi nabídli nechci vzít. Slyšela jsem, že když rozvážu pracovní poměr dohodou, tak mi podporu zkrátí na 45% výdělku. Jak to mám v mém případě správně napsat? Děkuji, Drahoslava

ODPOVĚĎ:
Dle § 50 odst. 3 zákona č. 435/2004 Sb. , zákon o zaměstnanosti, v platném znění platí: „…. V případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. …. “
Pokud tedy sama chcete ukončit pracovní poměr, ať již dohodou nebo výpovědí, pak budete muset vůči Úřadu práce prokázat tento vážný důvod. Za ten je možno považovat i zdravotní stav. Doporučovala bych Vám jako důvod rozvázání pracovního poměru buď ve výpovědi, nebo v dohodě uvést zdravotní důvody. I přesto pak Úřad práce může prokázání tohoto důvodu po Vás dodatečně prokázat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.