Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Čerpání rodičovského příspěvku: jsem na rodičovské dovolené s 19měsíční dcerkou. Od jejího půl roku mi vznikl nárok na rodičovskou dovolenou. Pobírala jsem pouze částku 9.100,- tak aby mi rodičovská vydržela minimálně do 2,5 věku dítěte. Nyní jsem však otěhotněla a na druhou mateřskou bych měla nastoupit v polovině února 2016.

V momentě, kdy jsem se dozvěděla o svém druhém těhotenství jsem si nechala zvednout rodičovskou dávku na maximum 11.500,-, ale do poloviny února stejně celou částku (tuším něco okolo 220.000 Kč) nestihnu vybrat a tak hrubým odhadem přijdu o cca 30.000,- pouze mou neinformovaností, že nemám nárok na doplacení celkové částky rodičovské dovolené. Přijde mi to nefér ale zákon je zákon. Mám nějakou variantu, jak se proti tomuto bránit, případně jak zbylou nevybranou částku získat? Napadlo mě, že by se na rodičovskou mohl přihlásit můj manžel a já bych souběžně pobírala mateřskou na druhé dítě. On by mohl chodit do práce, protože při rodičovské dovolené si rodič může přivydělávat neomezeně, pokud zajistí péči o své dítě, na které je rodičovská vybírána (kterou bych zajistila já), ale bohužel netuším, do jaké míry je to realizovatelné, legální. Děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Rodičovský příspěvek je možné čerpat vždy pouze na nejmladší dítě v rodině. Nárok na rodičovský příspěvek u staršího dítěte zaniká ve chvíli, kdy Vám u mladšího dítěte vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) nebo na rodičovský příspěvek (pokud na mateřskou nevzniká nárok).
Vámi navrhované řešení, že by o druhé dítě pečoval Váš manžel a Vy byste nadále pobírala rodičovský příspěvek na první dítě, tedy není možné. Vznik nároku na další mateřskou je totiž zapotřebí oznámit úřadu práce, který Vám vyplácí rodičovský příspěvek. Pokud byste tak neučinili a pobírali byste jak rodičovský příspěvek, tak mateřskou na další dítě, museli byste neoprávněné vyplacený příspěvek na starší dítě následně vracet.
Tím, že jste si zažádala o navýšení rodičovského příspěvku, jste udělala vše, co jste mohla, abyste z celkové částky určené na výplatu rodičovského příspěvku (220.000 Kč) vytěžila maximum. Nevyčerpaná část rodičovského příspěvku Vám ale bohužel propadne a vzhledem k tomu, že nyní čerpáte rodičovský příspěvek v maximální výši, neexistuje žádný legální způsob, jak zbývající částku rodičovského příspěvku získat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.