Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych si založila ŽL, ale jako vedlejší pracovní činnost. Chci se zeptat, jaké jsou podmínky, co se vše musí platit. Zda se zdravotní a sociální platí každý měsíc nebo jednou ročně. Jedná se totiž o organizaci dětských táborů a výletů (tudíž bych ŽL využívala jen od června-srpna). Předem děkuji za informace o tom, jak to chodí, když člověk má ŽL. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Abyste mohla být OSVČ s vedlejší činností, musíte splnit některou z podmínek pro vedlejší činnost – například mít zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění, pobírat invalidní či starobní důchod, pečovat o osobu závislou na péči jiné osoby apod. Splnění podmínek pro vedlejší činnost je zapotřebí okresní správě sociálního zabezpečení doložit, některé si zjistí sama. Podrobné informace o jednotlivých podmínkách a způsobu jejich dokládání najdete zde:
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/dokladani-duvodu-vedlejsi-samostatne-vydelecne-cinnosti-pro-ucely-duchodoveho-pojisteni.htm
Co se týče zdravotního pojištění, při vedlejší činnosti neplatíte zálohy, vše zaplatíte až po skončení roku na základě Přehledu. Co se týče sociálního pojištění, to jako OSVČ s vedlejší činností platíte pouze tehdy, přihlásíte-li se sama k důchodovému pojištění. Pokud nejste účastníkem důchodového spoření, je v roce 2015 minimální výše zálohy 778 Kč měsíčně, jestliže jste účastníkem důchodového spoření, pak je to částka 698 Kč měsíčně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.