Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V jaké výši musím platit zdravotní pojištění jako žena v domácnosti? Jak vysoké je dobrovolné sociální pojištění, aby mi v případě nemoci vznikl nárok na nemocenskou? Musím platit nějaké další pojištění, aby se mi roky v domácnosti započítaly do důchodu? Mám již dospělé dítě a nejsem evidovaná na ÚP. Děkuji, Jarka

ODPOVĚĎ:
Jestliže nejste v evidenci úřadu práce (pak by za Vás zdravotní pojištění hradil stát), měla byste si hradit zdravotní pojištění ve výši 1.080 Kč měsíčně. Dobrovolné sociální pojištění si rovněž můžete platit, ale na základě hrazení tohoto pojištění Vám v případě nemoci či úrazu nevzniká nárok na nemocenskou. Nárok na nemocenskou vzniká pouze na základě výkonu výdělečné činnosti, ze které je za Vás odváděno nemocenské pojištění. Prostřednictvím dobrovolného sociálního pojištění je možné si doplatit chybějící dobu pojištění pro nárok na starobní či invalidní důchod, resp. zajistit, aby se Vám doba strávená v domácnosti započítávala jako odpracovaná doba pro nárok na důchod. Výše dobrovolného sociálního pojištění pro rok 2013 činí 1.812 Kč měsíčně. Hrazení tohoto pojištění je - jak už z jeho názvu vyplývá - dobrovolné, nikoliv povinné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.