Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat, jestli bych neměl nárok na nějaký částečný důchod. Měl jsem úraz na oko a prakticky jsem na něj zůstal slepý. Pracoval jsem jako tesař a teď nemohu najít uplatnění. Nikdo mě s jedním okem zaměstnat nechce. Je to převážně práce ve výškách. Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
Na invalidní důchod máte nárok za předpokladu, že z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu klesla Vaše pracovní schopnost nejméně o 35% (invalidní důchod 1. stupně). Pokud by Vaše pracovní schopnost klesla nejméně o 50% nebo dokonce 70%, mohl byste mít nárok na invalidní důchod 2., resp. 3. stupně. Otázku, zda Váš zdravotní stav odpovídá některému ze stupňů invalidity, posuzuje posudkový lékař okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě Vašeho bydliště.

Druhou důležitou podmínkou je splnit potřebnou dobu sociálního (důchodového) pojištění. U osob nad 28 let je to 5 let pojištění a potřebná doba pojištění se zjišťuje z posledních 10 let před vznikem invalidity. U osob starších 38 let se doba pojištění považuje za splněnou také tehdy, byla-li získana během posledních 20 let před vznikem invalidity - potřebná doba pojištění činí v tomto případě 10 let. Více informací o invalidních důchodech najdete například zde:
Pokud se domníváte, že podmínky pro přiznání invalidního důchodu splňujete, můžete si o něj zažádat na příslušné OSSZ, kde Vám poskytnou potřebné formuláře.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.