Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rozešla jsem se s přítelem. Máme 13-ti měsíční dceru. Na jaké sociální dávky a přídavky mám jako neprovdaná matka nárok? O výživném od otce dítěte na sebe a na dítě vím. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Kromě výživného na dítě a na Vás jako neprovdanou matku můžete žádat také o některou z dávek státní sociální podpory. Vzhledem k věku Vaší dcery lze předpokládat, že pobíráte alespoň rodičovský příspěvek a to minimálně ve čtyřleté variantě. Podstatný je tzv. příjem Vaší domácnosti - návod, jak spočítat životní minimu domácnosti, najdete zde: http://www.mpsv.cz/cs/11852 - můžete si zažádat o přídavek na dítě ve výši 500 Kč měsíčně.
Pokud je Váš bývalý přítel uveden v dceřině rodném listu jako její otec, budou jeho příjmy posuzovány společně s Vašimi. Aby byly Vaše příjmy posuzovány odděleně, musela byste dceru získat do vlastní péče nebo alespoň doložit čestné prohlášení, že s bývalým přítelem trvale nežijete a společně nehradíte náklady na své potřeby. Jestliže jste vlastníkem či nájemcem bytu/domu, ve kterém máte trvalé bydliště a 30% (v Praze 35%) Vašich příjmů nestačí k pokrytí nákladů na bydlení, můžete si zažádat také o příspěvek na bydlení. Pro nárok na příspěvek na bydlení stačí doložit příjmy za kalendářní čtvrtletí, u přídavku na dítě je zapotřebí doložit příjmy za uplynulý kalendářní rok.
Pokud by příjmy Vaší domácnosti nedosahovaly ani jejího životního minima, můžete si zažádat o některou z dávek pomoci v hmotné nouzi. O všechny tyto dávky můžete požádat na úřadě práce v místě vašeho bydliště, kde Vám poskytnou potřebné formuláře a další informace.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.