Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od roku 2003 jsem zaměstnanec firmy s.r.o. na dobu neurčitou. Od roku 2009 jsem na mateřské dovolené, která mi skončila 7.7.2012. Měla jsem nastoupit 9.7.2012 zpět do zaměstnání, jelikož se mi stal úraz, tak mám od 9.7. neschopenku, kterou mám až doposud. Teď mi jde, ale o to jak mám postupovat dál.

Jelikož jsem zjistila, že jsem otěhotněla a nevím jak řešit situaci až ukončím neschopnost s úrazem. Mohu po skončení neschopnosti dát novou neschopnost od gynekologa a firma mi bude platit dál nebo musím dát výpověď a zaregistrovat se na Úřadu práce? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanci, který byl uznán dočasně práce neschopným přísluší po dobu prvních 21 kalendářních dnů trvání pracovní neschopnosti náhrada mzdy od zaměstnavatele. Od 22 dne trvání pracovní neschopnosti máte nárok na nemocenské dávky, avšak maximálně 380 kalendářních dnů počítaných od vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Pokud nastoupíte na další pracovní neschopnost, budete před koncem podpůrčí doby vyzvána Okresní správou sociálního zabezpečení, že se Vám blíží konec podpůrčí doby. Pak je možné žádat o její prodloužení, děje se tak na 3 měsíce.
Doporučuji Vám se pro bližší informace doptat na Okresní správě sociálního zabezpečení OSSZ. Po skončení pracovní neschopnosti, tak můžete zaměstnavateli dát neschopenku novou, co se týče výplaty nemocenských dávek, platí výše zmiňované.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.