Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jmenuji se Eva, narodila jsem se v roce 1954. Po základní škole jsem absolvovala dvouleté studium na ekonomické škole v Opavě. Od 10.července 1972 do 30.srpna 2002 jsem byla nepřetržitě zaměstnána. Od 1.září 2002 jsem vedena na úřadu práce a tohoto času pobírám dávky v hmotné nouzi. Jsem bezdětná.

Jelikož se mi blíží důchodový věk, tak bych se chtěla orientačně informovat ohledně předčasného důchodu a starobního důchodu. Můžete mi alespoň orientačně sdělit, kolik by asi činil, předčasný důchod za nynějších podmínek a kolik by činil pokud bych šla do starobního důchodu až při dosažení důchodového věku. Nevím z čeho se bude můj důchod počítat, ale v roce 2002 moje průměrná měsíční mzda činila 6400,- Kč. Mockrát děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Pro nárok na starobní důchod je zapotřebí splnit zejména dvě podmínky: dosáhnout důchodového věku a získat potřebnou dobu pojištění. Jestliže nemáte žádné děti, je Váš důchodový věk 62 let a 4 měsíce, do starobního důchodu byste tedy mohla odejít v srpnu roku 2016. Pro odchod do starobního důchodu v roce 2016 musíte získat 32 let pojištění. Na předčasný trvale krácený starobní důchod máte nárok tehdy, pokud splníte potřebnou dobu pojištění a do dosažení důchodového věku Vám budou chybět nejvýše tři roky - to znamená, že od předčasného důchodu můžete odejít nejdříve v srpnu 2013.
Výše řádného i předčasného starobního důchodu se skládá ze dvou složek, a to ze základní výměry, která je stanovena pevnou částkou a nyní činí 2.230 Kč měsíčně, a z procentní výměry, která se stanoví individuálně procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění. U řádného starobního důchodu činí výše procentní výměry za každý celý rok pojištění 1,5% výpočtového základu, u předčasného důchodu se výše procentní výměry snižuje za každých i započatých 90 dní chybějících ode dne jeho přiznání do dosažení důchodového věku. Konkrétní výši Vašeho důchodu si můžete spočítat s pomocí kalkulaček na internetu, například zde: http://www.mpsv.cz/cs/2435.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.