Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mojí sestře končí 25.4.2012 podpůrčí doba. Dne 6.4.2012 dostala posudek o invaliditě III. stupně. Stále ještě nemá v ruce rozhodnutí o přidělení invalidního důchodu. Paní doktorka jí chce ukončit k 25.4. 2012 neschopenku. Může paní doktorka neschopenku prodloužit (třeba i bez nároku na finanční vyrovnání) do doby doručení rozhodnutí o invalidním důchodu?

Nebo co jiného má sestra podniknout? Jaké možnosti má? Moc děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Podle § 26, odst. 1 zákona o nemocenském pojištění činí maximální podpůrčí doba při nemocenské 380 kalendářních dní. V současné situaci má Vaše sestra dvě možnosti. První možnost je požádat lékařku, aby jí prodloužila nemocenskou bez nároku na finanční dávku do doby přiznání invalidního důchodu. Pokud lékařka odmítne Vaší sestře nemocenskou prodloužit, bude se sestra muset do doby přiznání invalidního důchodu zaevidovat na úřadě práce. Zdravotní pojištění jí bude během evidence hradit stát a doba evidence se jí bude započítávat jako tzv. náhradní doba pojištění pro nárok na starobní důchod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.