Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Budu mít nárok na příspěvek na bydlení (státní sociální podpora), když mám uzavřenou nájemní smlouvu družstevního bytu s družstevníkem, který má byt od družstva? Tudíž je vlastníkem družstvo. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Nárok na příspěvek na bydlení máte i jako nájemce družstevního bytu za předpokladu, že máte v bytě trvalé bydliště a 30% (v Praze 35%) příjmů Vaší domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Těchto 30% nebo 35% příjmů současně nesmí představovat vyšší částku než je částka tzv. normativních nákladů na bydlení. Výše normativních nákladů na bydlení se odvíjí od druhu bydlení, velikosti obce a počtu osob v domácnosti, přehled těchto nákladů najdete např. zde: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni. Pro nárok na příspěvek na bydlení je zapotřebí doložit příjmy za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Mezi příjmy se kromě příjmů z výdělečné činnosti a podnikání započítávají také nemocenské a důchodové dávky, podpora v nezaměstnanosti a dávky státní sociální podpory. Pokud se domníváte, že všechny výše uvedené podmínky splňujete, můžete si o příspěvek na bydlení zažádat na úřadě práce v místě Vašeho bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.