Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Porodila jsem své první dítě jako svobodná matka, dcera má příjmení otce. Žiji ve společné domácnosti s otcem své dcery, který má již z předešlého vztahu syna. Mám nárok na porodné? Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Nárok na porodné máte tehdy, pokud se jedná o Vaše první dítě a příjmy Vaší domácnosti nepřesahují 2,4násobek jejího životního minima. Pokud je otec Vaší dcery uveden v jejím rodném listě, pak ze zákona patří mezi společně posuzované osoby, což znamená, že jeho příjem bude při nároku na porodné posuzován společně s Vaším. Pokud žijete ve společné domácnosti jen vy tři, je životní minimum Vaší domácnosti vyjádřeno částkou 7.710,- Kč, hraničním příjmem pro nárok na porodné je tedy příjem ve výši 18.504,- Kč. Pro nárok na porodné je zapotřebí doložit příjmy za uplynulé kalendářní čtvrtletí, do příjmů se započítávají nejen čisté příjmy z výdělečné činnosti nebo podnikání, ale také nemocenské a důchodové dávky, podpora v nezaměstnanosti a dávky státní sociální podpory. Pokud se domníváte, že výše uvedené podmínky splňujete, můžete si o porodné zažádat na úřadě práce v místě trvalého bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.