Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kdy si mohu znovu zažádat o vdovský důchod? Manžel mi zemřel v roce 2010 a tím jsem pobírala vdovský důchod po jeho smrti 1 rok. Nyní mi je 51 let, mám na vdovský důchod nárok znovu v 58 letech? Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Vdovský důchod náleží po dobu jednoho roku od úmrtí manžela. Po uplynutí této doby má vdova nárok na vdovský důchod, jestliže:
- pečuje o nezaopatřené dítě,
- pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II až IV,
- pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II až IV,
- je invalidní ve třetím stupni,
- dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.
Pokud tedy splňujete některou z výše uvedených podmínek, nárok na vdovský důchod máte stále, v opačném případě nikoliv. Nárok na vdovský důchod Vám vznikne znovu v případě, jestliže splníte některou z uvedených podmínek do dvou roků po zániku dřívějšího nároku na vdovský důchod. Pokud některou z podmínek splníte později, nárok na vdovský důchod již mít nebudete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.