Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená, mám 3 děti, exmanžel teď v lednu zemřel. Neplatil si sociální pojištění. Mají děti nárok na sirotčí důchod? A přecházejí na mé děti exmanželovy dluhy, když se vzdám dědictví za děti? Děkuji, Sylva

ODPOVĚĎ:
Pokud Váš bývalý manžel pobíral invalidní důchod nebo (by) mu vznikl nárok na starobní důchod tím, že splnil potřebnou dobu pojištění, pak Vaše děti nárok na sirotčí důchod mít budou. Pokud ale bývalý manžel potřebnou dobu pojištění nesplnil, protože - jak sama uvádíte - si neplatil sociální pojištění, pak Vaše děti přijdou zkrátka.
Co se týče odmítnutí dědictví za děti, jménem nezletilého dědice jste oprávněna jako zákonný zástupce dětí dědictví odmítnout. Můžete tak ale učinit pouze se souhlasem soudu. Prohlášení o odmítnutí dědictví musíte učinit nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy Vás soud vyrozumí o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.