Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem studentka kombinovaného studia vysoké školy, je mi 24 let, za normálních okolností pracuji standardně na hlavní pracovní poměr HPP. Letos jsem o práci přišla, tak jsem se jako každý jiný pracující člověk přihlásila na ÚP, stejná situace byla i loni (mezitím i předtím jsem pracovala dostatečně dlouho, abych měla nárok na podporu).

Letos mi paní na Úřadu práce po 3 měsících řekla, že tam nemůžu být, protože z pohledu pojišťovny jsem do 26 let student (což ani nevěděla) a ať se tedy odhlásím. Zkoušela jsem se ptát snad všude, ale je to jako bych byla první člověk mladší 26ti let, co zároveň pracuje i studuje. Zajímalo by mě, jak to tedy je, protože krom toho, že nevidím důvod, proč bych nemohla být na úřadu práce, když jsem pracovala stejně jako kterýkoli jiný pracující člověk (jen proto, že ve svém volnu investuji čas a peníze do vzdělání a jsem mladá), je pro mě tato informace důležitá i kvůli daňovému přiznání. Ráda bych si zažádala o vrácení vysokého přeplatku na dani, ale teď nevím, zda vůbec uvádět, že studuji, jelikož paní na ÚP mi tvrdila, že bych také mohla vracet podporu, která mi byla vyplacena. Děkuji, Samanta

ODPOVĚĎ:
Podle § 25 odst. 1 písm. s) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, může být uchazečem o zaměstnání pouze fyzická osoba, která není osobou soustavně se připravující na budoucí povolání. Definici toho, kdo je osobou soustavně se připravující na budoucí povolání, je pak možné najít v § 12 - 15 zákona č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře.
Na základě tohoto zákona jste považována za osobu soustavně se připravující na budoucí povolání, a proto tedy nemůžete být evidována na úřadu práce a nemáte bohužel nárok ani na podporu v nezaměstnanosti. Je tedy teoreticky možné, že by po Vás úřad práce mohl zpětně vymáhat podporu v nezaměstnanosti, kterou Vám již dříve vyplatil. O vrácení přeplatku na dani si jako studentka zažádat samozřejmě můžete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.